framfall

Framfall

Fakta om Framfall

Tipilin Stödtrosa är ett hjälpmedel för kvinnor som lider av framfall. Framfall (prolaps) kommer från latinets prolabera, som betyder falla fram. Om vävnaderna i bäckenbotten blir försvagade, kan någon eller flera av organen i underlivet sjunka ned i bäckenbotten. Det kallas för framfall. Även om framfall sällan är farligt är det ofta obehagligt.

Genital prolaps kallas i dagligt tal för framfall (genitalia = könsorgan, prolaps = framfall). Det kan vara livmodern som sjunkit ner (livmoderframfall), en utbuktning av tunntarmen mot bakre slidväggen (enterocele), av ändtarmen mot bakre slidväggen (rektocele) eller av urinblåsan mot främre slidväggen (cystocele). Men vanligast är att flera anatomiska strukturer är inblandade på samma gång.

Enligt en svensk undersökning (2011) har 31% av svenska kvinnor vaginalt framfall, men bara 8–15% av dem behandlar det. Olika nyare studier (2013) visar att ~50% av alla svenska kvinnor får någon form av framfall.

Vad vet vi om framfall? De flesta känner till att man kan få framfall efter besvärliga graviditeter och förlossningar, men ibland drabbas även kvinnor som aldrig varit gravida. Besvären kan också orsakas av påfrestningar som tunga lyft, övervikt, vissa idrottsmoment och allmän svaghet i bäckenbottens muskler.

KÄLLOR:  1177 Vårdguiden;              Sinoba;              Nätdoktor

LÄS OCH LYSSNA:   

VIKTIG INFORMATION FÖR DIG MED FRAMFALL. PUBLICERAD PÅ EXPRESSEN DEN 11 JULI 2018

PROLAPS INFORMATION

Det finns i stort sett två offentliga behandlingsmetoder mot framfall:

Prolapsring (med eller utan hormontillägg) – är en vaginal ring av plast eller silikon. En del kvinnor är känsliga mot irritationen som ringen ger. En del har vaginala flytningar som förhindrar ringanvändning. Infektionsrisk. Obehagligt eftersom den ska bytas ca var tredje månad. Överkänslighet mot hormontillägget förekommer.

Operation – alltid riskfylld. Återfall förekommer. Långa väntetider, ofta inga tillgängliga tider alls. En del måste avstå av medicinska skäl men fortsätter lida. KOLLA PÅ NYA INFO HÄR!

Tack vare Tipilin Stödtrosa finns nu en tredje, riskfri behandlingsmetod mot framfall i måttliga fall, för de kvinnor som inte vill eller får ha de konventionella behandlingarna. Du får även gärna använda den i väntan på operation, under graviditeten eller efter förlossning. Vår stödtrosa går att beställa på www.tipilin.se och prova under 15 dagar innan köp. En återlämnad vara skickas aldrig vidare till nästa kund!

Ny forskning från Norge visar att bäckenbottenträning kan ge goda resultat när det gäller såväl behandling som att förebygga framfall. Men det kan ta minst ett halvt år tills en sådan träning börjar ge resultat. Därför vore det bäst att kombinera bäckenbottenträning med Tipilin Stödtrosa. Tipilin Stödtrosa hjälper direkt genom att hålla emot fallet och lindra symtom. Det vågar vi lova!

Vi har försökt upplysa om ämnet så gott vi kunde på våra sidor, men det finns många andra informationskällor med mer specifik information om framfall. Mejla oss gärna om du har tips om fler sidor.

Praktiska Länkar:

Hos oss på Tipilin kan du skaffa stödtrosan som hjälper dig att vara aktiv i vardagen. Beställ produkten här.